De la gând la cuvânt şi faptă

În Talmud  se spune „Aveţi grijă la gândurile voastre pentru că gândurile voastre vor fi cuvintele voastre, aveţi grijă la cuvintele voastre pentru că vor deveni faptele voastre,  aveţi grijă la faptele voastre pentru că vor deveni personalitatea voastră şi aveţi grijă la personalitatea voastră, pentru că va fi destinaţia, destinul şi viaţa voastră”. Şi dacă ne uităm pe această secvenţă ce cuprinde gândul, cuvântul şi fapta, realizăm că suntem oamenii de astăzi tocmai prin ceea ce chiar noi am gândit. Şi atunci dorim să dăm o origine gândului.

Cum anume am putea defini gândul pentru că mulţi dintre noi nu reflectăm asupra acestor cuvinte. De ce gândim ce gândim, de unde provin gândurile?  Gândul este al meu? Mi l-a dat cineva? Pentru că de obicei la cele negative spunem că ne sunt date de cineva, de diavol, şi nu realizăm că sunt parte din mentalul nostru, că provin de la noi.

La început a fost cuvântul, cuvântul este cu Dumnezeu şi cuvântul este Dumnezeu şi realizăm că gândurile noastre sunt cuvintele din care suntem formaţi. Noi suntem un cuvânt, o prezenţă, o inteligenţă universală aflată în corp fizic iar această inteligenţă este polarizată  adică suntem şi pozitiv şi negativ, deoarece nu există doar una fără cealaltă şi altfel nu am putea să comparăm.

Şi atunci înseamnă că avem alb şi negru şi vrem de obicei să monopolizăm şi zicem că gândurile pozitive sunt gânduri dar trebuie să conştientizăm că şi gândurile negative sunt tot gânduri iar în sinteza acestor două se află această inteligenţă cu care suntem cu toţii investiţi despre care unii spun că în fiecare dintre noi este o fărâmă din Dumnezeu, alţii se identifică cu îngerii păzitori – partea pozitivă, dar foarte puţini oameni sunt conştienţi că defapt în sinteza dintre cele două se află adevărata prezenţa divină. Polarizarea intervine atunci când începem să ne interpretăm viaţa în funcţie de valorile pe care le avem, pentru că fiecare om are un sistem de valori dar noi ni le interpretăm în funcţie de valorile altor oameni: ce ar trebui să fim şi noi nu suntem? Şi atunci luăm monopolul de putere asupra unei forme de gând şi cealaltă formă de gând care este tot atât de valoroasă, e eliminată sau cel puţin vrem să o eliminăm şi nicidecum nu vrem să luăm asupra ei posesie sau conştientizare pentru că este la fel de mult prezenţa şi identitatea noastră.

Trebuie să ţinem cont de faptul că nu există gând corect şi gând incorect depinde doar de cine evaluează aceste lucruri şi de modul în care pune eticheta pe ele. Interpretarea gândului depinde de fiecare naţiune şi cultură în parte. Ceea ce pentru un om este adevărat pentru un altul este fals.

Cu evoluţia noastră de-a lungul anilor ceea ce era incorect a devenit corect pentru că fiecare lucru are o formă de evoluţie, ca şi noi, ca şi tehnologia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>